Svartmålas hemsida kan man komma åt via datorer, surfplattor och mobiltelefoner.

1. Öppna hemsidan

- Öppna en webbläsare (Till exempel Google chrome, Safari, Firefox).
- Skriv in adressen till hemsidan: svartmala.se
- Spara gärna ett bokmärke för addressen så det blir lättare att komma åt hemsidan i fortsättningen.

 

Då kan det se ut så här:

Man kan komma åt en hel del information på hemsidan utan att vara inloggad. Menyerna som man ser här (Kalender, Flytta in/ut  ...) kommer man åt i sin helhet (dvs man kommer åt alla submenyer och deras submenyer och så vidare) utan att vara inloggad.

2 Logga in

För att komma åt den information som är endast för medlemmar, som till exempel bokning av bastu och ta ut medlemslista krävs inloggning.

De flesta frågor som webmaster tar emot har med inloggning att göra. Det kan vara knepigt om man glömmer sitt användarnamn eller lösenord, men om man har en epost-adress registrerad kan man komma åt alla sina uppgifter och sedan logga in. Varje användare har ett unikt användarnamn och lösenord. Användarnamn tilldelas varje person av webmaster. Om tomt 112 bara har en person registrerad har denna användarnamnet svartmala112. Om det finns flera personer registrerade har de användarnamn svartmala112-2, svartmala112-3 och så vidare.

Lösenord anges av användaren vid första inloggning och kan sedan ändras när som helst via menyn Medlem > Medlemsuppgifter > Mina uppgifter.

2.1 Inloggning när du känner till ditt användarnamn och lösenord

- Välj menyn logga in/ut
- Skriv ditt användarnamn och lösenord och tryck på knappen Logga in
- Du blir nu inloggad om uppgifterna är korrekta

När du är inloggad kommer du att flyttas till menyn kalender och alla menyer som finns på hemsidan kommer att vara synliga. 

2.2 Ta reda på användarnamn

För att ta reda på ditt användarnamn krävs att du har en registrerad epost-adress - det är till denna adress som användarnamn skickas. De medlemmar som inte har meddelat en epost-adress har fått en fiktiv epost-adress, som ser ut som Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., där 112 är tomtnumret, detta är en epost-adress som inte finns och försök att skicka epost till en sådan adress kommer inte att fungera. Om du inte kommer ihåg din registrerade epost-adress, fråga webmaster. Du kan också be annan medlem ta reda på detta genom menyvalet Medlem > Medlemslista. Om du har en fiktiv epost-adress, se till att byta den till en riktig, be Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. att göra detta.

För att ta reda på användarnamn
- Öppna hemsidan
- Välj menyn logga in/ut
- Välj Glömt användarnamn?
- Fyll i din registrerade epost-adress, om du saknar registrerad epost-adress eller har glömt den, så kan du inte komma åt användarnamnet på detta sätt, fråga webmaster istället.
- Ett epost-meddelande skickas nu till din registrerade epost-adress.
- Om epost-adressen är felaktig (ej identisk med din registrerade epost-adress) får du en felutskrift och chansen att försöka igen.

2.2 Återställ lösenord

Av säkerhets skäl går det inte att ta reda på en persons lösenord - inte ens webmaster tillåts göra detta. Om man har glömt bort sitt lösenord anger man istället ett nytt lösenord, detta kallas återställning av lösenord. För att följande ska fungera måste du ha en registrerad epostadress, om du saknar det kontakta webmaster.

För att återställa lösenord
- Öppna hemsidan
- Välj menyn logga in/ut
- Välj Glömt lösenord?
- Fyll i din registrerade epost-adress
- Ett epost-meddelande skickas nu till din registrerade epost-adress. Följ anvisningarna i meddelandet.
- Om epost-adressen du angett är felaktig (ej identisk med din registrerade epost-adress) får du en felutskrift och chansen att försöka igen.

3. Sammanfattning och några råd

- Registrera en riktig epost-adress

Det viktigaste för att inloggning ska fungera utan problem är att man har en registrerad epost-adress. Då kan man till exempel ta reda på användarnamn och återställa sitt lösenord. Man nås också av epost-utskick som baseras på medlemslistan.

- Undvik att dela epost-adress med annan medlem

Några stycken medlemmar har valt att ha samma (dela) epost-adress, detta kan synas bekvämt om man inte använder datorer så mycket och normalt delar epost-adress med sin partner. Om man alltid kommer ihåg sitt användarnamn och lösenord kan detta vara en bra lösning. Detta kan dock inte rekommenderas i och med att det inte går att använda Glömt användarnamn? eller Glömt lösenord?. Det är inte bara viss funktionalitet som saknas utan felutskrifter kan saknas eller vara sämre. Joomla som är det grundsystem vi använder är byggt med tanken att alla användare har unika epost-adresser och det har inte gått att dela. Nyligen har man släppt på detta och det går att dela, men det fungerar som sagt inte lika bra.